Biografie

Mijn achtergrond

Ik, ‘Yet’ Mariëtte Constance Hehakaya, geboren uit twee culturen, opgegroeid aan de IJssel te Olst, ontdekte op zeer jonge leeftijd m’n passie voor muziek. Muziek stelt mij in staat om vanuit liefde in harmonie te leven. En het meest kan ik me vereenzelvigen met de diversiteit van de klanken en kleuren in de grandpiano. Dit ‘verstehen’ leef ik door composities te creëren en stukken van andere componisten, vanuit diverse muziekstijlen, te kunnen spelen en uit te dragen.

Op mijn 12e speelde ik mijn eerste pianoconcert van W.A Mozart in het openbaar en vanaf mijn 15e bezocht ik het conservatorium. Op bijzondere plekken in verschillende landen heb ik solorecitals gegeven, gesoleerd en met diverse muzikanten samengespeeld. Ik heb muzikaal gefilosofeerd, opgetreden en lezingen en masterclasses gegeven. Het heeft zowel mij als mijn spel enorm verrijkt.

“What you see is what you get”

Mariëtte Hehakaya

Eigen stempel

Als mens en als musicus ben ik eerlijk, direct en zuiver. Met mijn vermogen om frequenties van klanken te voelen en te gebruiken, stem ik af op het publiek. Door de juiste toonsoorten te kiezen, neem ik anderen mee naar de wereld die bij hen hoort. Ik moedig mijn studenten aan om hun eigen stempel te zetten. De schoonheid van de muziek is daarbij een sleutelcomponent.

Cultuurprijs Zutphen 2023

Op 18 maart 2023 is aan Mariëtte de allereerste “Antje-van-Dijk-cultuurprijs” uitgereikt. Deze prijs zal ieder jaar worden toegekend aan die culturele instelling of persoon die in de ogen van de jury heeft laten zien dat zij – met ondernemerschap, ondernemend en / of innovatief gedrag – het Zutphense cultuurleven verder verrijkt heeft of kan gaan verrijken. Het is een erkenning aan de winnaar en een inspiratie voor andere instellingen en personen. Uit het juryrapport: “Mariëtte, begaafde pianiste en componiste, zet met ondernemerschap haar talent in om kinderen en volwassenen de kracht van muziek te leren en te laten ervaren. Ze weet door haar fysieke en cognitieve barrières heen te breken en ontwikkelde als pianocoach haar eigen methode: door melodieën en muzikale frequenties helpt zij mensen in harmonie te komen met zichzelf én hun omgeving.”


Beukerstraat 34a
7201 LE Zutphen
info@hehakaya.com

Secretariaat Mariëtte: 06 48 60 87 78

KvK 83195904